In de zomer van 2016 namen we deel aan het Festival Orchestre Giovanili en gaven we meerdere concerten in Italië.

Het Nederlands Jeugd Strijkorkest (NJSO) is door het Festival Orchestre Giovanili (Florence, Italië) geselecteerd om deel te nemen aan de editie van 2016.

Na een uitzwaaiconcert in de Amstelkerk te Amsterdam, vertrok het orkest per bus naar Puchheim (naast München) en Florence.

De tournee in cijfers

Aantal leden: 25
Aantal begeleiders: 4: Dirigent, zakelijk leider, productiemedewerker en een moeder
Leeftijd: 12–19
Duur: 8 dagen
Onderkomen: Gastgezinnen in Puchheim, hotels via het festival, het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut (sponsoring in natura)
Aantal concerten: 5.
Puchheim, 250 personen publiek *

· Prato, 350 personen publiek

· Florence 1000 personen publiek

· Altopascio 200 personen publiek

· Cremona, 250 personen publiek

Na het uitzwaaiconcert in de Amstelkerk te Amsterdam, stapten de leden de bus in om naar Puchheim te vertrekken. Samen met het Puchheimer Jugendkammerorchester gaf het NJSO de volgende avond een concert in Puchheim. Na een goede nacht bij de gastgezinnen in Duitsland ging de reis verder naar zonnige en warme Florence. Het NJSO kreeg onderdak bij het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut in Florence. Doordat het NJSO de enige gast was, had het orkest een uitstekende ‘thuisbasis’ met eigen huiskamer, keuken en tuin tijdens de tournee.

Op dinsdag 19 juli gaf het NJSO een zeer succesvol concert op Piazza del Signoria, tussen de beelden uit de 14e eeuw. Naast dat het een prachtig plaatje was, bleef het niveau van de concerten maar stijgen. Vanuit het festival schatte men dat er minstens 1.000 personen publiek aanwezig was. Dit viel ook op toen sociale media als Facebook en Instagram geraadpleegd werden. Vele aanwezigen prezen de aanwezigheid van het NJSO en ook van de soliste (en concertmeester) Hawijch Elders.

Ook al waren de andere concerten in andere en kleinere plaatsen, het enthousiasme bleek er niet minder om. En dit werkt aanstekelijk naar de orkestleden toe. Het stimuleert het orkest om steeds beter te spelen. Gedurende de week groeit de groep naar elkaar toe en wordt het niveau hoger en hoger. De jongste violiste van het NJSO is nog maar 12 jaar, maar zij gaat net zo gemakkelijk om met de 19-jarigen uit het orkest als haar leeftijdsgenoten. Een tournee maakt van een groep individuen een hechte groep en dat is te merken aan het samenspel en het musiceren. De reis is zeer bepalend geweest voor het groepsproces van het NJSO.

Naast de muzikale ontwikkeling van de leden en de groep, is zo’n reis natuurlijk spannend voor de jongste leden en hun ouders. Veel van hen waren voor het eerst zonder ouders weg. Een tournee is uitputtend; het continue deel uitmaken van een groep, weinig slapen en veel nieuwe indrukken opdoen. En juist in deze omstandigheden is het een hele prestatie om hoogwaardige concerten te blijven geven. Als dit lukt en het publiek én het orkest zijn enthousiast, dan mag het zeker een succes genoemd worden.