Aankomende Concerten

september 2021

Schönberg en zijn tijdgenoten

In het Wenen rond 1900 inspireerde de poëzie van Richard Dehmel de componist Arnold Schoenberg. Zijn Verklärte Nacht is een prachtige toonzetting van dit bijzondere gedicht. Ook andere componisten, waaronder de Nederlander Jan van Gilse werd door deze dichter geïnspireerd om liederen te componeren op zijn teksten. 

Programma

A. Schönberg ~ Verklärte Nacht voor strijkorkest, op. 4 (1899/1943)

G. Mahler ~ Adagettio (uit: Symfonie nr. 5; 1904)

F. Schreker ~ Intermezzo & Scherzo voor strijkorkest, op. 8 (1900)


Carel den Hertog ~ Dirigent

In het Wenen rond 1900 inspireerde de poëzie van Richard Dehmel de componist Arnold Schoenberg. Zijn Verklärte Nacht is een prachtige toonzetting van dit bijzondere gedicht. Ook andere componisten, waaronder de Nederlander Jan van Gilse werd door deze dichter geïnspireerd om liederen te componeren op zijn teksten. 

Als hoofdstad van het grote Habsburgse Rijk was Wenen in het fin-de-siècle een smeltkroes van culturen, invloeden en ideeën. Grootste aanjager van de kunsten waren niet meer de adellijke families maar de burgers van de stad. Theater en muziek waren onlosmakelijk onderdeel van de Weense samenleving. Eind 19e eeuw, begin 20e eeuw was een tijd van belangrijke veranderingen in de maatschappij. De sociale dynamiek, de nieuwe wetenschappelijke inzichten, de verkenning van de psyche (Freud!) vonden zijn weerslag in het culturele klimaat, dat bruiste en broeide. Nieuwe ideeën botsten met de heersende conservatieve waarden. Verandering lag op de loer, maar het was niet duidelijk welke kant het op zou gaan. Kunstenaars zochten naar nieuwe uitdrukkingsvormen. Schönberg schiep in zijn hoogromantische Verklärte Nacht een nieuwe werkelijkheid in de tonaliteit. In de jaren die volgden zorgde onder andere hij ervoor dat de bakens werden verzet en dat de weg werd vrij gemaakt voor een nieuwe stroming in de muziek: de Tweede Weense School.

 

 

Agenda

 • vr 10 september ~ 12.30 uur
 • Muziekgebouw, Amsterdam ~ Gratis
 • ~> Koop Kaartjes
 • za 18 september ~ 16.00 en 19.00 uur
 • Leidse Hofjes Concerten ~ 18,49
 • ~> Koop Kaartjes
 • zo 19 september ~ 14.00 en 16.15 uur
 • Leidse Hofjes Concerten ~ 18,49
 • ~> Koop Kaartjes

juni 2021

Baltische zielen

We mogen weer! De muziek zit nog in de vingers en dus hebben we alweer een prachtig, vernieuwend en eigentijds programma op de lessenaars staan. 

Afbeelding: solist Kaya Gür 

Programma

Ludwig van Beethoven ~ Strijkkwartet op.18/I

Arvo Pärt ~ Fratres voor viool en strijkorkest

Arvo Pärt ~ Cantus in memoriam Benjamin Britten

Pēteris Vasks ~ Lonely angel voor viool en strijkorkest

Benjamin Britten ~ Simple Symphony


Kaya Gür ~ Solist

Dit programma draagt de titel: ‘Baltische Zielen’. Baltisch, omdat de componisten allen uit de Baltische Staten komen. Het is ook voor ons een uitdagend programma omdat we een flinke portie eigentijdse muziek spelen. In dit programma, waarin herkenning en verrassing hand in hand gaan, valt voor een breed publiek veel te genieten. Het is een programma met schoonheid en troost, maar ook gelardeerd met vervreemding.

Centraal in dit programma staan Arvo Pärt en Peteris Vasks, die prachtige hedendaagse muziek hebben gecomponeerd met een hoog meditatief gehalte. Ze gebruiken oude modaliteiten waardoor hun muziek iets tijdloos krijgt. Arvo Pärt laat ons met zijn muziek het corona-leven een beetje vergeten want hij neemt je mee met zijn bijzondere klankkleuren. De muziek van Vasks heeft daarentegen een wat vervreemdend karakter dat symbool kan staan voor de verwarring van het veranderde dagelijks leven van deze tijd. Zijn muziek brengt ons wel meer in contact met onszelf. In de muziek van Benjamin Britten spat de energie en de opgewektheid eraf. Net als de blik-vooruit van ons, jonge strijkers. Het klopt: ook bij ons heeft de jeugd weer toekomst want samen muziek maken is dé houvast, nu veel dingen die vanzelfsprekend leken plotseling niet meer vanzelfsprekend zijn.

 

 

 

Agenda

 • za 26 juni ~ 20.00 uur
 • Keizersgrachtkerk, Amsterdam ~ 15,00 (kinderen onder de 12 jaar gratis)
 • ~> Koop Kaartjes
 • zo 27 juni ~ 14.30 en 16.30 uur
 • Posthoornkerk, Amsterdam ~ 15,00 (kinderen onder de 12 jaar gratis)
 • ~> Koop Kaartjes

september 2021

Klassiek op het Amstelveld

Live vanuit studio 150 Bethlehemkerk verzorgen wij op vrijdag 10 september het openingsconcert van Klassiek op het Amstelveld 2021. 
© Marco Borggreve

Programma

Vasks ~ Lonely Angel voor viool en strijkorkest

Bottesini ~ Gran duo concertante voor contrabas, viool en strijkorkest

Schreker ~ Intermezzo voor strijkorkest

Stravinsky ~ Divertimento voor viool en strijkorkest


Daniel Rowland ~ Solist Viool

Sasha Witteveen ~ Solist Contrabas

Het festival Klassiek op het Amstelveld is een initiatief van Tatiana Chevtchouk, pianiste en oprichtster van pianoschool Crescendo Music Amsterdam. Onder leiding van Tatiana organiseert Stichting Musica Omnia Vincit dit jaarlijkse gratis toegankelijke festival.

Artistiek directeur en initiatiefneemster Tatiana Chevtchouk:

“Muziek verbindt, maakt vrienden, heeft geen grenzen en oordeelt niet. Wij willen graag zoveel mogelijk mensen in aanraking brengen met de schoonheid en verscheidenheid van klassieke muziek. Dat doen we door een professioneel podium te geven aan jonge musici, zodat zij zich kunnen presenteren aan publiek zonder de druk van een concours. Bij ons kan jong talent samenspelen met topmusici en befaamde orkesten; zo bouwen we aan muzikale vriendschappen. We investeren in internationale uitwisselingen met conservatoria, festivals en concoursen en laten jonge musici daarnaast kennismaken met organisaties, orkesten en ensembles.”

Agenda

© Marco Borggreve

augustus 2021

Het Leerorkest project

Dit project hebben we helaas nog even uit moeten stellen maar zodra het weer verantwoord is gaat het NJSO samenwerken met het Leerorkest Amsterdam Zuid-Oost. We kijken er naar uit!
© Sarah Wijzenbeek

De kinderen van het Leerorkest komen binnenkort naar het Conservatorium van Amsterdam waar het NJSO repeteert waar zij een workshop krijgen en samen gaan spelen. Het NJSO gaat daarna bij het Leerorkest op bezoek samen spelen ze in de Bijlmermeer op verschillende locaties, waaronder in de bibliotheek en in het Surinaams ontmoetingscentrum Tante Pietje. Ook komt er een afsluitend concert, we weten alleen nog niet wanneer precies. 

PS: Omdat Amsterdam Zuid Oost op dit moment nog een hoog besmettingspercentage heeft plannen we de concerten en workshop zodra dit mogelijk is met in achtneming van de corona maatregelen.

Agenda

 • zo 01 augustus ~ Tijdstip n.t.b.
 • Amterdam ~ nvt

© Sarah Wijzenbeek