Over Ons

Contact

Het Orkest

“Wat de Ajaxjeugd is voor het voetbal is het NJSO voor de klassieke muziek.” ~ Martijn Sanders

Het Nederlands Jeugd Strijkorkest (NJSO) is hét strijkorkest voor talentvolle strijkers tussen de 12 en 21 jaar. De leden komen uit het hele land en zitten veelal in jongtalentklassen of vooropleidingen van de Nederlandse conservatoria. Het doel van het orkest is de jonge professionals een kickstart te geven in hun muzikale ontwikkeling en concerten te geven op topniveau. Dirigent en violist Carel den Hertog doet dit als geen ander. Hij kan met dit jonge orkest iedereen van de enorme energie, het aanstekelijke enthousiasme en het zeer hoge muzikale en technische niveau van het NJSO overtuigen.

Het NJSO brengt jaarlijks drie programma’s die bestaan uit een bijzondere combinatie van bekende evergreens uit de strijkersliteratuur en eigenzinnig repertoire. Musici uit de beste Nederlandse orkesten en ensembles staan de leden bij in de voorbereiding, zoals uit het Koninklijk Concertgebouworkest, Amsterdam Sinfonietta en het Dudok Kwartet. De projecten worden afgesloten met concerten in de mooiste zalen in binnen- en buitenland. Zo speelt het orkest regelmatig in het Koninklijk Concertgebouw en reisden zij recentelijk af naar Florence, Lissabon en Aberdeen. Vaak wordt hierbij samengewerkt met solisten van wereldfaam: onder anderen Liza Ferschtman, Quirine Viersen, Claron McFadden, Bart Schneeman en Cora Burggraaf verbonden zich aan het orkest.

© Sarah Wijzenbeek

© Sarah Wijzenbeek

Dirigent

“I can’t believe my ears!” ~ Mstislav Rostropovich

Dirigent Carel den Hertog

© Arjaan Hammel

Over Carel den Hertog

 

Carel den Hertog studeerde viool aan de conservatoria van Den Haag, Amsterdam en Tilburg bij Jaring Walta, Johannes Leertouwer en Chris Duindam. In 2010 sloot hij zijn masterstudie cum laude af. Al tijdens zijn studie ontwikkelde hij zich tot een veelzijdig musicus. Hij verdiepte zich als violist van Trio C tot de Derde in de Oost-Europese volksmuziek. Met dit trio reisde hij veelvuldig naar de Balkan, Turkije, Iran, Pakistan en India. Daarnaast deed hij ervaring op in de authentieke uitvoeringspraktijk, onder andere met de Nieuwe Philharmonie Utrecht. Al tijdens zijn vioolstudie begon Carel met dirigeren. Hij is oprichter en artistiek leider van het Amsterdamse Strijkorkest Lundi Bleu. Met dat orkest trad hij ook op als solist en toerde hij onder meer naar Libanon en Zuid-Afrika. Ook de hedendaagse muziek heeft zijn interesse. Hij dirigeerde de première van composities van Chiel Meijering, Anthony Fiumara en Florian Mayer. Sinds 1 janauri 2014 is hij dirigent en artistiek leider van het Nederlands Jeugd Strijkorkest (NJSO). Tevens is hij samensteller en redacteur bij Radio4.

Carel over het NJSO

 

Ik moet een jaar of zes zijn geweest toen ik voor het eerst in aanraking kwam met het NJSO. Mijn ouders namen me mee naar De naam van de maan, een opera van Annie M.G. Schmidt, waarbij het NJSO de muzikale begeleiding verzorgde. Het was geen succes. Althans, voor het NJSO wel, maar voor mijn ouders niet. Uit puur enthousiasme begon ik verwoed mee te fluiten – niet helemaal verwonderlijk, ik schijn eerder te hebben kunnen fluiten dan praten. Maar ik kon er nu naar eigen zeggen (tussen het fluiten door) niet meer mee stoppen. Vermanende blikken of gefluisterde dreigementen mochten niet baten. Al fluitend werd ik door mijn vader de zaal uitgetrokken.

 

Een paar jaar later was ik geen flierefluiter meer. Na een strenge auditie werd ik toegelaten tot het NJSO. Zes jaar lang heb ik met onverminderd enthousiasme in het orkest gespeeld. Als klein jongetje met een bloempotkapsel achteraan de tweede violen, tot jongvolwassen concertmeester met een pot gel in het haar. Het NJSO was een muzikale leerschool, de voorbereiding op een leven met en in de muziek, inspirerend, uitdagend, stimulerend. Maar het was ook de plek waar ik wekelijks mijn beste vrienden zag. Waar ik voor het eerst verliefd werd. Waar ik mijn eerste biertje dronk. Waarmee ik het gevoel had dat we de wereld gingen veroveren; New York, Parijs, Sint-Petersburg. Het NJSO was ook een leerschool voor het leven. En nu, ruim tien jaar later, mag ik iedere week voor die fantastische club jongvolwassenen (pubers?) staan. Ik mag plannen maken, programma’s bedenken – er is nog zoveel te ontdekken. Ik verheug me erop om weer een prachtig hoofdstuk te kunnen toevoegen aan mijn leven met het NJSO. Iedere vrijdagavond stap ik op de fiets – fluitend naar het NJSO, ik kan er niet mee stoppen…

Leden

Viool 1

Leonora Back ~ Concertmeester

Anne Bazen

Hanna Kamperman

João Snikkers

Marthe van Wonderen

Mette van de Roer

Milo Weelink

Simone van Kleef

Viool 2

Vera Backer ~ Aanvoerder

Annabelle van Dijk

Anthe de Zwart

Emmeline Kernkamp

Jeroesja Vreugd

Lavanya Vossen

Margriet van den Hoven

Otto Back

Sofia Schuddeboom

Altviool

Sjoerd Versteegh ~ Aanvoerder

Alix Rodenburg

Ido Heeres

Ivo Slootbeek

Jytte Balm

Mijntje Marees

Raïsa Ploeg

Cello

Zoey Dor ~ Aanvoerder

Christophe Kernkamp

Rokus Ganzeveld

Simon Zweers

Contrabas

Lieve Marees

Organisatie en Bestuur

Team

Carel Den Hertog

~ Dirigent & Artistiek Leider

© Arjaan Hamel

Léon Rietman

~ Zakelijk Leider

© Milagro Elstak

+316 12 24 78 39

Hedwig Kok

~ Productie & Publiciteit

© Janna van Hienen

+316 38 01 87 24

Bestuur

Willem Meijer ~ Voorzitter

Bestuurder, Commissaris, Mediator en Executive Coach

Joost van Engers ~ penningmeester

Directeur Pensioenfonds Provisum

Max Dumoulin ~ Secretaris

VP of Institutional Offerings Elsevier

Charles van Renesse ~ Algemeen bestuurslid

Investor, Supervisory board member, Interim Director

Iris Wakelkamp ~ Algemeen bestuurslid

Internist-endocrinoloog St. Antonius Ziekenhuis

Comité van Aanbeveling

Jochem van Eeghen

Voormalig directeur Prinses Christina Concours

Liza Ferschtman

Violiste

Martijn Sanders

Bestuurder verschillende organisaties in de culturele sector

Roland Kieft

Oud-dirigent van het NJSO, directeur Stichting Omroep Muziek

Simon Reinink

Directeur Koninklijk Concertgebouw

De medewerkers van het Nederlands Jeugd Strijkorkest zijn niet in dienst en allen zelfstandigen zonder personeel (zzp’er). De hoogte van beloning wordt vastgesteld door het bestuur.


Het bestuur ontvangt geen vergoeding voor de werkzaamheden. Het bestuur van NJSO neemt de principes van de code Cultural Governance in acht. Er is een duidelijke verdeling van taken en bevoegdheden tussen uitvoering, bestuur en toezicht.

ANBI

De Stichting Nederlands Jeugd Strijkorkest is in bezit van de culturele ANBI status. Meer informatie vindt u via onderstaande link. 

NJSO ANBI-standaardinformatie

 

 

 

 

Statutaire naam Nederlands Jeugd Strijkorkest
KvK-nummer 41204282
Fiscaal nummer NL 8076.34.074.B.01
IBAN NL 83 ABNA 0627 9195 45

Doelstelling

Het doel van Stichting Nederlands Jeugd Strijkorkest is:


a. Jongeren tussen 12 en 20 jaar in de gelegenheid te stellen op hoog niveau met elkaarmuziek te beoefenen en podiumervaring op te doen.


b. Het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.


De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door:


– het vormen en instandhouden van een strijkorkest;
– het verwerven van partituren voor strijkorkest;
– het aantrekken van een dirigent;
– het organiseren van repetities, uitvoeringen, tournees en opnamen.

 

Wat uitvoeringen betreft zowel voor publiek als voor radio en televisie;
– alle verdere tot het doel dienstige middelen.

Missie

Het NJSO wil zich actief onderscheiden als:


– hét jeugdstrijkorkest in Nederland van topniveau voor strijkers tussen de 12 en 21 jaar
– een belangrijke schakel in de ontwikkeling van musici tot professionals; primair op nationaal maar op termijn mogelijk ook internationaal niveau.
– een belangrijke schakel in het toegankelijk maken van klassieke muziek.


Een (verkorte) balans en staat van baten, lasten en activiteitenverslag per jaartal vindt u hieronder:

(PDF Downloads)

~> 2023